Sari Culinari
سفره ساری
مرجی پلا و مرغنه
مواد لازم:
دونه....3 دئیل
مرجی... اتا دئیل
کره....2 تا کچه
نمک و زردیجه.... به مقدار لازم
مرغنه ....به تعداد لازم
طرز تهیه:
مه جانِ رفقون اول از همه مرجی و دونه ره به مدت 2 ساعت خیس هدین، بعد هردِتا ره دکِنین اتا لَوه دله و ونه دله او دکِنین تا اندازه ای که اتا بندِ انگوس او دونه سَرِ بَیره ، نِمِک و زردیجه ره هم به دونه اضافه هَکِنین ، لوه ره بهلین شعله بالا وقتی دونه جوش بیَمو وِنه سو ره کم هکِنین و بهلین تا پلا به صورت کته بَپِجه ، اتا دَم کنی هم لَوه سر بهلین تا پلا شِل ناوه :)
بعد اینکه مرجی پلا بَپِته و بِشتی بَکرده، شما تونِنی مرغنه ره کره جا سرخ هکنین و به همراه مرجی پلا نوش جان هکنین
تذکر:
1. حتماَ مرجی ره ازقبل خیس هدین وگرنه پلائه دله نَپِجنه.
2. سعی هکنین مرجی پلا ره به همراه نازخاتون یا زالِک بَخرین خله مزه دارن
کهی پلا
;کئی پلا
مواد لازم:
کئی .... حدوداً اتا کیلو
دونه..... 4 تا دهیل
پیاز.... اتا متوسط
کره (راغون).... 3تا کچه
نمک و زردیجه .... به مقدار لازم
...See More
کئی پلا
مواد لازم:
کئی .... حدوداً اتا کیلو
دونه..... 4 تا دهیل
پیاز.... اتا متوسط
کره (راغون).... 3تا کچه
نمک و زردیجه .... به مقدار لازم
طرز تهیه:
مه جان رفقون
اول پیازِ رز رز هکنین و وره داغ هکنین بعد کئی ره پوست هکنین و رز رزهکنین و پیاز داغ جا به مدت ده دقیقه تفت هدین نمِک و زردیجه هم ونه دِله دکنین ، اگه کئی شیرین نیه تونِنی اَت کم شکر وره بزنین، دونه ره آبکش بَزنین و سعی هکنین که کالِ دست تِر بَیرین تا شمه پلا شِل ناوه، حتماً پلا او دله زردیجه دکنین تا شمه پلا رنگ زرد باوّه.
هر وقت مواد (کئی و پیاز داغ) آماده بَیّه وره پلا جا قاطی هکنین و دکنین اتا لوه دله بهلین تا دم بَکِشه، وقتی پلا بخار بالا هدا، حتماً ونه سَر اتا دم کُنی بهلین تا پلا شِل ناوه، اون زَمون که کئی پلا بِشتی بَکِرده تونِنی وره نوشِ جان هکنین.
تذکر:
1.کئی ره زیاد تفت ندین چون له بونه و شمه کئی پلا شِل بونه.
2.حتماً کئی پلا ره مرغنه و آلد بزه ماست جا بخرین خله مزه دارنه.
باکله پته
مواد لازم:
باکله ..... هر چی شمه دل خوانه
او ....... به مقدار لازم
کولِک نمک... به مقدار لازم
نارنج او..... به ترش کتاری شما بستگی دارنه
طرز تهیه:
اگه نو باکله ره خوانِنی دِرِس هکنین، باکله ره ونه کلونِ جا سیوا هکنین و دکنین لَوه دله و ونه دله او دکنین و سر بهلِن تا بپجه ، اگه باکله پجا بوئه که دِساعت سر پجِنه و اگه نپجا بوئه که تا صواحی هم سر داوّه دکل نپجِنه
...See More
اگه خشک باکله جا استفاده کِنِنی حتماً باکله ره به مدت 8 تا 9 ساعت خیس هدین بعد سر بلّین
دمپختک
خوراک رایج شمالی
دمپختک
مواد لازم :
پیاز یک عدد
لپه باقالا 1 پیمانه
برنج 2 پیمانه
نمک- فلفل- زردچوبه و روغن به میزان لازم
طرز تهیه :
پیاز را را ریز خرد کنید و در روغن تفت بدین تا طلایی بشه و بهش زردچوبه اضافه کنید. ( این پلو رنگش را از زردچوبه میگیره پس باید کمی بیشتر از غذاهای دیگه از زردچوبه توش استفاده کنید) من یک نصفه قاشق غذاخوری سر پر زردچوبه زدم .
لپه باقالا را بهش اضافه کنید و دو لیوان آب هم به موادتون اضافه کنید و بذارین لپه باقالی ها بپزن. زمان پختش کوتاهه .
وقتی نیم پز شد 2 پیمانه برنج شسته شده را همراه با مقدار لازم نمک و مقداری روغن ( که من استفاده نکردم، همون روغن پیاز داغ بسه دیگه! ) داخلش بریزید و بذارین به شکل کته با هم بپزن.
وقتی آب برنج کشیده شد، برنج را وسط قابلمه به شکل تپه در بیارین و با ته قاشق چند تا سوراخ توش ایجاد کنید، دم کنی بذارین و اجازه بدین برنجتون دم بکشه .
میزان آبی که استفاده میکنید به نوع برنجتون بستگی داره، برای برنج من 3 پیمانه آب کافی بود. ( آبی که برای پخت لپه باقالی در نظر گرفتید هم حساب میشه )
روی این برنج کره بریزید و با ماست، سالاد شیرازی، سیر ترشیییییی، یا ترشی میل کنید .
PERSIAN FOOD
سفره فقط سفره ایرانی
|
FOOD FOOD ! PERSIAN FOOD !
|
|
|
|
No comments:
Post a Comment